12 Maggio 2014

Inovativne ekoloske politike za podrucje Dinarskog pojasa

 

PAI – Inovativne ekološke politike za područje Dinarskog pojasa: identifikacija ekološki održivih ruta

Dinaridi, Albania
Dinaridi, Albania
Područja intervencije
Aktivnosti će biti realizovane na određenim pilot teritorijima koji pripadaju ekosistemu dinarskih Alpa, i to:
• područje Zadrima (općine Blinisht, Bushat, Dajc, Hajmel, Vau Dejes) na padinama dinarskih Alpa i sjeverni dio distrikta Scutari (Scutari i Koplik, Puka, Fus arrez) u Albaniji;
• olimpijske planine oko Sarajeva (općine Konjic, Trnovo FBiH), i Podrinje (Foča) u Bosni i Hercegovini;
• područje rijeke Piva (Plužine) i rijeke Tara (Mojkovac) u Crnoj Gori;
• područje Zlatibor (Užice) u Srbiji.
Ciljevi Poboljšati znanja iz zaštite okoliša i usluga vezanih za okoliš u lokalnim ustanovama, civilnim udruženjima, među poduzetnicima i subjektima iz civilnog društva sa područja Dinarskog pojasa

 


Partner

Oxfam Italia (vodeći partner, NVO), Cospe (talijanski NVO), Općina Arezzo (regija Toskana), EU- Centar za energetsku efikasnost i asocijacija općina Zadrima (Albanija), Zanapredak – Obrtnička komora Crne Gore (CG), Udruženje avantirustickog turizma (BiH), Turistička organizacija Užice (SRB)

 


Donator

Regija Toskana (Italija)

 


Trajanje projekta

24 mjeseca ( početak projekta je april 2014.)

Na temelju prikupljenih stručnih podataka projektni tim će uspostaviti glavna područja intervencije i raditi će na sljedećim aktivnostima :

1. Razmjena iskustava između lokalnih institucija o politikama zaštite okoliša i upravljanju uslugama vezanim za okoliš. Na osnovu rezultata analize organizovati će se razmjena iskustava i dobrih praksi između lokalnih institucija vezano za politiku zaštite okoliša.
2. Mapiranje dionika turističkog sektora i analiziranje potrebnih elemenata kako bi se poboljšao eko-turistički proizvod;  organizovana  radionica usmjerena na prakse povezivanja postojećih teritorija sa Via Dinarikom, kao i suočavanje sa identifikovanim nedostacima.
3. Definisanje načela eko održivosti koji se primjenjuju na turistička preduzeća Via Dinarike; diskusija i prezentacija poduzetnicima i lokalnim javim institucijama.
4. Podrška stvaranju mikro preduzeća vezanih za inicijative ekološke ekonomije (pilot aktivnost u Konjicu, BiH i Mojkovcu, CG).
5. Kampanja informisanja i podizanja svijesti o racionalnom korištenju energije i o mogućnostima ponude iz obnovljivih izvora; analiza energetskih potreba ugroženih porodica i malih objekata u ruralno/planinskim područjima; definisani inovativni prijedlozi za poboljšanje energetske efikasnosti koje su odgovarajuće za ekološki prihvatljiv turistički prihvat.
6. Identifikacija novih zajedničkih projektnih ideja.
Condividi l’articolo:
oxfam facebook oxfam Twitter oxfam Linkedin

unisciti a noi!

    informativa sul trattamento dei miei Dati Personali e di prestare il mio consenso (che potrò in ogni caso successivamente revocare) all’utilizzo dei miei dati personali.*

    L’assedio su Gaza rischia di trasformarsi in una catastrofe umanitaria

    A GAZA È CATASTROFE UMANITARIA

    AIUTA CHI HA PERSO TUTTO

    dona ora