7 Novembre 2013

ORNIBA ornitoloski kamp u oktobru

 

ORNIBA ornitoloski kamp u oktobru

ORNIBA ornitological kamp
In the field

Tokom mjeseca oktobra u okviru projekta“ ORNIBA – Zastita pticijih vrsta na Balkanu: Zajednicka intervencija Bosne i Hercegovine i Crne Gore“  odrzan je  ornitološki kamp na dvije lokacije, na Tivatskim solilima u Crnoj Gori i u Hutovom blatu u Bosni i Hercegovini,  sa ciljem praćenja  seobe ptica duz  jadranskog migracijskog  puta u periodu jesenje seobe. Trening su vodili partneri na projektu: Centar za proucavanje ptica iz Crne Gore, te Nase ptice i Novi val iz Bosne i Hercegovine.


U kampu je ucestvovalo po 10 predstavnika iz svake zemlje, a tokom kojeg su se upoznali sa koristenjem kljuceva za identifikaciju ptica, optičkih pomagala, vodjenja ornitoloske biljeznice, metodama proucavanja i monitoringa ptica.


Na taj nacin je poceo proces obrazovanja rendzera i volontera koji bi do kraja projekta trebali biti osposobljeni da vode posjetioce kroz oblasti bogate  pticama i upoznaju ih sa tajnama posmatranja ptica.

Projekat financira Europska Unija, a provodi Oxfam u okviru IPA Prekogranicnog programa Bosna i Hercegovina – Crna Gora.
Condividi l’articolo:
oxfam facebook oxfam Twitter oxfam Linkedin

unisciti a noi!

    informativa sul trattamento dei miei Dati Personali e di prestare il mio consenso (che potrò in ogni caso successivamente revocare) all’utilizzo dei miei dati personali.*

    EMERGENZA TERREMOTO TURCHIA - SIRIA

    AIUTA CHI HA PERSO TUTTO

    dona ora