17 Aprile 2014

Prica Alme Huseinbegovic iz Konjica

 

Priča  Alme Huseinbegović iz Konjica

Alma Huseinbegovic
Alma Huseinbegovic

Alma Huseinbegović je direktorica Zadruge poljoprivrednih proizvođača u regiji Konjica, južna Bosna i Hercegvoina. Zadruga predstavlja krovnu organizaciju za 700 članova, od kojih je 80 žena.


Konjic  je najrasprostranjenija opština u BiH, gdje mnogo malih poljoprivrednih proizvođača uzgaja povrće, voće, proizvodi mlijeko, sir i ljekovito bilje. Svi oni donose svoje proizvode u Zadrugu, koja im pomaže pri prodaji i boljem pristupu širem tržištu. Kada proizvođači ne mogu svoje proizvode prodati direktno na tržištu, Zadruga otkupljuje od njih i brine se za dalju prodaju.

Zadruga takođe služi i kao garantor za grantove i kredite kada ih mali poljoprivredni porizvođači trebaju, dok im takođe pruža i tehničku pomoć.
Sve ovo nije postojalo kada se Alma vratila u njen rodni grad Konjic 2008, nakon završetka studija i diplome Univerziteta u Mostaru.

Sa samo 21 godinu diplomirala ja agronomiju u umjesto da sjedi kući, tražila je gdje bi mogla volontirati. Ponuđeno joj je da pomaže u Opštini Konjic na godinu dana, gdje su njene sposobnosti i obrazovanje bili prepoznati i potrebni, te joj je nakon kratkog angažmana ponuđeno da osnuje Zadrugu i bude njena direktorica. Isprva, Alma nije bila sigurna da se može nositi sa zahtjevima tog posla, ali su je uvjerili da će dobiti svu potrebnu pomoć.

Tako je Alma krenula u novi izazov, sa samo jednim radnim koelgom i bez potrebnih resursa u prostoru, opremi i budžetu.
“Ponekad nismo bili sigurni da ćemo se izvući u sezoni, samo nas dvoje, a toliko malih proizvođača rasutih i prilično udaljenih.” priča Alma, sjećajući se kako je bilo u prvoj godini upravljanja Zadrugom. “Nismo imali auto, a morali smo posjećivati mnoge proizvođače na znatnim udaljenostima. Tako smo nas dvoje uobičajeno radili do kasno naveče.”
Danas, Zadruga ima opremljene kancelarije, 11 zaposlenih na raspolaganju preko Saveza poljoprivrednih udruženja Konjic, vozila i redovan budžet kojeg obezbjeđuje opština. Zadruga takođe vodi nekoliko uporednih projekata, što im omogućava da prošire usluge koje mogu pružiti svojim članovima. Alma dodaje da općina sufinancira sve njihove projekte sa 30%, te da su i inače podržavali zadrugu kroz razne inicijative.
Proizvođači imaju mnogo problema sa pristupom tržištu. To su, prije svega, problemi sa vlasništvom nad zemljištem, kao i krediti koji su im potrebni da bi proširili proizvodnju.  Kao posljedica ovih problema, ne proizvode u potrebnim količinama, a nedostaje im i hladnjača gdje bi mogli na duže vrijeme skladištiti veće količine voća i povrća.
Maline, borovnice i kesteni su nabolje prodavani proizvodi, međutim, nema ih u dovoljnim količinama da bi se zadovoljile potrebe stranih tržišta, na koja mogu vrlo dobro plasirati svoje proizvode.
“Nije lako biti direktorica Zadruge”, kaže Alma. Dodaje takođe da je potrebna posvećenost, naporan rad i dobra saradnja sa lokalnim vlastima, koje ona svo vrijeme hvali.
Alma ima još jednu brigu: Italijanska vlada joj je ponudila grant, sa drugih 70 ljudi iz cijele Europe, da pohađa specifičan kurs koji će joj kroz radnu praksu na jednom od prestižnih Instituta u Italiji pružiti praktična znanja u njenoj oblasti. To znanje Alma će moći iskoristiti u svom radu kada se vrati nakon šest mjeseci.  I umjesto da je sretna što joj se pruža ova prilika, Alma je zabrinuta, jer taj period pokriva upravo sezonu, od maja – oktobra 2014. “Kako će Zadruga i koje kolege da se nose sa svime u tom jako intenzivnom periodu?” pita se ona, svjesna kako se u toku ljeta svakako suočavaju sa nedostatkom osoblja.
Pod projektom kojeg financira IFAD (Međunarodna Federacija za razvoj poljoprivrede), Oxfam podržava Zadrugu kroz izgradnju kapaciteta da bi sami poboljšali podršku koju pružaju svojim članovima, u poboljšanju proizvodnih kapaciteta i poboljšaju pristupa tržištu. Oxfam takođe podržava upotrebu obnovljive energije, dijelom kroz obezbijeđenje sušare za voće i povrće na biomasu, a uskoro i destilatora na solarni pogon, za proizvodnju  esencijalnih ulja iz ljekovitog bilja.
Condividi l’articolo:
oxfam facebook oxfam Twitter oxfam Linkedin

unisciti a noi!

    informativa sul trattamento dei miei Dati Personali e di prestare il mio consenso (che potrò in ogni caso successivamente revocare) all’utilizzo dei miei dati personali.*

    L’assedio su Gaza rischia di trasformarsi in una catastrofe umanitaria

    A GAZA È CATASTROFE UMANITARIA

    AIUTA CHI HA PERSO TUTTO

    dona ora