Prvi sistem za navodnjavanje na solarni pogon u BiH

17 Ottobre 2013
Bosnia Solar panels irrigate the greenhouse

Solar panes near the greenhouse

Prvi sistem za navodnjavanje na solarni pogon u BiH

Selo Filipovići, kod Ustikoline, istočna Bosna i Hercegovina. Prelijepe livade, zeleno prostranstvo oivičeno šumom u jesenjim bojama.

Vrijedne ruke Jasmine i Nezira Šahovića podigle su ovdje šest plastenika, u kojima uzgajaju različito povrće, privređujući tako za život. Voda, izvor života, neophodna je za pristojne prinose u njihovim plastenicima.

Niže njihove parcele nalazi se seoski potok, iz kojeg su do sada vodu crpili pumpom, pokretanom na gorivo. Visinska razlika između potoka i njihove parcele je oko 20 metara, te je pumpa za vodu neophodnost. Dnevne potrebe za njihovih 6 plastenika su 10 kubika vode u sezoni (od aprila do oktobra).

Od ove godine porodica Šahović uvodi novinu u plastenički uzgoj povrća. Naime, uz pomoć Oxfam ureda u BiH, njihovi i plastenici još dvije porodice u blizini će od sada biti zaljevani savremenim sistemom za navodnjavanje koji koristi solarnu energiju za pokretanje pumpe.

Solarni fotonaponski sistem za napajanje u navodnjavanju koristi sunčevu energiju za napajanje baterije pomoću koje se pokreće pumpa za vodu. Sistem se sastoji od 6 solarnih panela, ukupne snage 1kW, baterije za akumulaciju energije, pumpe za vodu, koja iz onog istog potoka crpi vodu i odvodi je do rezervoara kapaciteta oko 4000 l iznad plastenika, iz kojeg voda dalje slobodnim padom preko sistema cijevi napaja plastenike i parcele na otvorenom zasađene raznim kulturama povrća.

Jasmina and Nezir Sahovic in their greenhouse

Jasmina and Nezir Sahovic in their greenhouse

“Ovo je zaista nešto najbolje što nam se moglo desiti”, ushićeno objašnjava Jasmina, ponosno pokazujući na panele. “Sada možemo sigurno računati na vodu u našim plastenicima. Bez vode nema prinosa, ne može se ništa uzgajati.”

Iz jednog plastenika od 200m2 moguće je ubrati 1 tonu i više paprika ili drugog povrća, uz redovno zalijevanje. Porodica Šehović sav svoj prinos povrća bez problema plasira na lokalnom tržištu.

Ove godine smo skoro sve paprike prodali ovdje, s nogu. Ljudi su nam jednostavno dolazili i kupovali vreće paprika, 50, 60 kg odjednom. Patlidžani su ludo rodili, s ove otvorene parcele od oko 400 m2 ubrali smo preko 2 tone i još ga ima, samo je sad (oktobar) prinos pri kraju, sve traje do prvog mraza, a bilo ga je neku veče prvi put. Zato su svi patlidžani ovako pali, vidite”, govori Jasmina gledajući preko parcele sa biljakama patlidžana u propadanju, na kojima još uvijek ima velika količina zdravog ploda.

Do sada smo imali velike troškove za gorivo koje smo koristili za pumpu. U sezoni smo trošili oko 1 000 KM za naftu i benzin. Zahvaljujući ovom sistemu, tog troška više neće biti. Taj novac ćemo sada moći uložiti u proširenje proizvodnje. Već smo gore u jedan od plastenika zasadili specijalnu šumsku jagodu, koja rod daje do kasne jeseni. Rasadu malina smo takođe posadili, tako da ćemo od iduće godine imati i urod maline. Osim toga, imamo u planu podići i dodatni plastenik za neko drugo povrće,” objasnila je Jasmina.

Ovo je prvi sistem za navodnjavanje u BiH koji za napajanje energijom koristi snagu sunca. Sličan sistem, samo upola manje snage, takođe je instaliran u Bratuncu, gdje se koristi za navodnjavanje malinika.

Sistem će pomoći da tri porodice u selu Filipovići vodom snabdijevaju svoje plastenike i otvorene zasade.

Porodice su učestvovale u troškovima u dijelu građevinskih radova i materijala koji su bili nephodni za instalaciju sistema.

Ovaj sistem će doprinositi smanjenju emisije CO2 za 1200 kg na godišnjem nivou. Dodatnih financijskih troškova nema, jer se koristi sunčeva energija, te uz minimalna ulaganja u redovno održavanje ovaj sistem ima vijek trajanja od 25 godina.

Sistem nema nikakvih štetnih uticaja na okolinu, višak energije koja se proizvede (jer solarni sistem može proizvesti više energije nego što je to potrebno za pumpu) porodica Šehović može koristiti za potrebe domaćinstva, recimo za jednostavnu rasvjetu.

Ovaj sistem je dio projekta “Promocija obnovljivih izvora energije kroz podršku malim poljoprivrednim proizvođačima u Albaniji i BiH”, koji uz podršku IFAD (Međunarodni fond za poljoprivredni razvoj) u obe zemlje provodi Oxfam.