18 Giugno 2013

Sta je u imenu vina?

 

Sta je u imenu vina?

Josip nella sua cantina
Josip

2006 je bila godina preokreta za mladog Josipa Brkica.  Naime, tada je odlucio napraviti vino koje se u potpunosti oslanja na kalendar mjesecevih mijena; i prilikom branja grozdja, kao i prilikom proizvodnje vina u hladnim katakombama vinarije Brkic, u Citluku. (more)

Vino “Mjesecar” je dobilo ime upravo po ovoj povezanosti sa mjesecom. To je prvo biodinamicno vino proizvedeno u Bosni i Hercegovini, u kojem se ogleda sva strast njegovog kreatora, Josipa. Mjeseceve mijene se prate i prilikom mijesanja vinskog taloga i finalne dorade nijansi bukea. Vinova loza se obradjuje ili iskljucivo ili pretezno rucno. Josip je uveo jos jednu novinu; prvi je poceo koristiti burad od bosanskog hrasta. Tako njegovo vino, proizvedeno od grozdja uzgajanog na hercegovackom suncu, sazrijeva u buradima sacinjenim u selu Prusac, u blizini Bugojna.
Vino Mjesecar sjedinjuje vrelinu hercegovackog sunca i bosansku robusnost, kreirajuci tako misticnu paletu strasti, koja predstavlja elegantnu simbiozu Bosne i Hercegowine.
Josip Brkic je ponosan na svoje vino i odluku da ostane u BiH, te odrzi porodicnu tradiciju. Svoj ponos iskazuje kada prica o uzgoju vinograda, o vinu o kakvom masta, o porodicnoj tradiciji. Uspio je osnovati mrezu vinara i udruzenje somelijera u BiH, te svoju porodicnu tradiciju pretvoriti u malo preduzece, koje donosi dovoljno prihoda za njega i njegovu porodicu.
Josip je clan Hercegovacke vinske ceste, koju podrzava Oxfam kroz SEE Net program. Ova vinska cesta je takodje dio iPhone aplikacije turistickog vodica, koja je kreirana pod drugim Oxfam projektom.
Condividi l’articolo:
oxfam facebook oxfam Twitter oxfam Linkedin

unisciti a noi!

    informativa sul trattamento dei miei Dati Personali e di prestare il mio consenso (che potrò in ogni caso successivamente revocare) all’utilizzo dei miei dati personali.*

    L’assedio su Gaza rischia di trasformarsi in una catastrofe umanitaria

    A GAZA È CATASTROFE UMANITARIA

    AIUTA CHI HA PERSO TUTTO

    dona ora