18 Giugno 2013

Zastita pticijih vrsta na Balkanu

 

Zastita pticijih vrsta na Balkanu

Duck Kostanjevka lives in Solila Montenegro
Duck Kostanjevka

Projekat ORNIBA je poceo u januaru 2013, sa fokusom na poboljsanje zastite ugrozenih vrsta ptica na Balkanu. Zajednickim naporima ulozenim izmedju drzava Bosne i Hercegovine i Crne Gore, Oxfam Italia  za cilj ima doprinijeti ocuvanju razlicitosti pticijih vrsta na Jadranskom migracijskom putu ptica.

 

Projekat se provodi na teritorijama dviju drzava – park prirode “Hutovo blato” u Bosni i Hercegovini i Tivatska solila u Crnoj Gori, na kojima privremeno ili trajno boravi 346 razlicitih vrsta ptica.
Ovaj prekogranicni projekat provodi Oxfam Italia uz saradnju sa partnerima: ornitolosko udruzenje „Nase ptice“ i „Novi val“ u Bosni i Hercegovini, dok je u Crnoj Gori partner CZIP (Centar za zastitu i proucavanje ptica Crne Gore), uz podrsku opstine Tivat.
Projekat financira Europska unija, iz instrumenta prekogranicne saradnje, u periodu od 24 mjeseca.
Na osnovu prikupljenih naucnih podataka projektni tim ce identificirati osnovne oblasti za intervenciju, te raditi na dugorocnim efektima zastite pticijih vrsta. To ce provesti kroz izgradnju kapaciteta u upravljanju zasticenim oblastima, razvoj preporuka za pravni okvir koji se odnosi na zastitu ptica, te usaglasavanje legislative sa Europskim standardima i zahtjevima u obje drzave, kampanje podizanja svijesti o vaznosti zastite pticijih vrsta (te turizma koji ukljucuje posmatranje ptica kao alternativnog izvora prihoda) prema kreatorima politika, lokalnim zajednicama i svim akterima, kao i uspostavu watchdog mreze u saradnji sa lokalnim nevladinim organizacijama koje se bave zastitom okolisa.
Condividi l’articolo:
oxfam facebook oxfam Twitter oxfam Linkedin

unisciti a noi!

    informativa sul trattamento dei miei Dati Personali e di prestare il mio consenso (che potrò in ogni caso successivamente revocare) all’utilizzo dei miei dati personali.*

    L’assedio su Gaza rischia di trasformarsi in una catastrofe umanitaria

    A GAZA È CATASTROFE UMANITARIA

    AIUTA CHI HA PERSO TUTTO

    dona ora