18 Giugno 2013

Clanice italijanskog Kruga u posjeti Oxfamu Italija u BiH

 

Clanice italijanskog Kruga u posjeti Oxfamu Italija u BiH

The Circle Italy visits BiH
The Circle Italy in BiH

Enrika Gija (Enrica Ghia), Kamila Bove (Camilla Bove), Isabela Boromeo (Isabella Boromeo) i Marija Sesilija Andreta (Maria Cecilia Andretta) su članice Kruga Oxfam Italia zena koje su od 25-29 aprila 2013 posjetile Oxfamovu regionalnu kancelariju u Bosni i Hercegovini (BiH). Cilj posjete je bio da se upoznaju sa Oxfamovim radom u regionu Jugoistocne Evrope (JIE). (vise)

Bila je to prva posjeta članica italijanskog Kruga Oxfam ovom regionu.

Clanice Kruga su bile veoma zainteresirane da upoznaju zene iz BiH razlicitih interesovanja i angazmana, da se kroz razgovor upoznaju sa problemima sa kojima se zene u BiH susrecu danas, da saznaju vise o zenskim iskustvima u danasnjem svijetu, te da sa zenama iz BiH cuju prodisikuju moguca rjesenja za probleme u njihovom okruzenju.

Clanice Kruga su posjetile Oxfamove partnere u Srebrenici, Bratuncu, Stocu, Mostaru, Pocitelju i Sarajevu, te projekte koji najvecim dijelom ukljucuju i osnazuju zene. Tokom posjete, imale su priliku probati i neke od Bosansko-Hercegovackih tradicionalnih proizvoda, kao sto je sir, vino i med, a ponesto od toga ponijele su i kuci, svojim porodicama.

U nedjelju, 28. aprila 2013. clanice italijanskog Kruga susrele su se sa pripadnicama zenskog spola iz BiH, među kojima su bile profesorice na fakultetima, istrazivacice, naucnice, poduzetnice i aktivistkinje u nevladinom sektoru. Tokom opustenog razgovora razmjenjivale su iskustva i price iz privatnog i profesionalnog zivota. Zakljucile su da su njihova zenska iskustva u stvari veoma slicna, te da su zene presle dug put ka ostvarivanju svojih prava na jednak tretman u svijetu, iako ima jos mnogo posla na tom planu u obje zemlje. Jedan od zakljucaka sastanka je bio da je ekonomsko osnazivanje zene kljucno za njen slobodan izbor i odluke koje se ticu njenog zivota. Zbog toga su zene iz dvije zemlje dogovorile da ostanu u kontaktu, kako bi se medjusobno podrzavale u aktivnostima na prepoznavanju vaznosti i uticaja zene u danasnjem drustvu.


Clanice Kruga Oxfam su tokom posjete stekle i ideje o konkretnom prikupljanju fondova u svrhu podrske OIT aktivnostima na osnazivanju zene u regionu jugoistocne Evrope.

Krug je grupa uticajnih zena koje podrzavaju Oxfamov rad sa zenama koje zive u siromastvu sirom svijeta. Za vise informacija mozete posjetiti www.oxfam.org.uk/thecircle ili www.oxfamitalia.org/the-circle
Condividi l’articolo:
oxfam facebook oxfam Twitter oxfam Linkedin

unisciti a noi!

    informativa sul trattamento dei miei Dati Personali e di prestare il mio consenso (che potrò in ogni caso successivamente revocare) all’utilizzo dei miei dati personali.*

    L’assedio su Gaza rischia di trasformarsi in una catastrofe umanitaria

    A GAZA È CATASTROFE UMANITARIA

    AIUTA CHI HA PERSO TUTTO

    dona ora