Drandinu mljekaru zovu Veleciku Cheese ili DjatheVelecik

25 Marzo 2014
Albania, Drande producind cheese in her diary

Drande in her diary

Drandinu mljekaru zovu Veleciku Cheese ili DjatheVelecik


Malesia e Madheis je planinska oblast u Skadarskom regionu, gdje krajolikom dominiraju albanske Alpe. Tradicionalno, ljudi koji tu žive uzgajaju životinje, u glavnom koze i ovce, te proizvode mlijeko za sopstvenu potrošnju. Neke porodice uspijevaju proizvesti sir i prodavati ga u glavnom gradu, Skadru, ali se sureću sa brojnim poteškoćama, kao što su loši putevi, zasićenost tržišta, te nedostatak sistema za hlađenje kako bi se sir sačuvao od kvarenja zbog visokih temperatura.


Prije pet godina porodica Hasanaj: Drande, njen muž i njihovo dvoje djece osnovali su malu mljekaru, prvu i jedinu u njihovom kraju. Svaki dan pređu 60 km nesigurnog puta da bi prikupili mlijeko od ostale 83 porodice. Prisutnost mljekare, koju zovu “Velecik”, omogućila je porodicama u regiji da posjeduju jednu ili više životinja (krave, ovce i koze) te tako i sami omoguće prihod za svoje porodice. Drande i njena porodica proizvode tradicionalni bijeli sir, te nekoliko kreativnih vrsta sira, kao što su pikantni sir, sir sa žalfijom, orasima, susamom, suhim paradjzom, te sa kimom.

Zbog svog jedinstvenog ukusa Veleciku sir (Djathe Velecik na Albanskom jeziku) je postao veoma poznat, te se sada može naći u prodavnicama, supermarketima i restoranima u Tirani, Duresu, Skadru, I na mnogim drugim mjestima.

Albania, Veleciku cheese (Djathe Velecik in Albanian)

Veleciku cheese

Oxfam pomaže male farmere u Albaniji kroz poboljšanje pristupa tržištu i podsticaj na upotrebu obnovljive energije kroz opskrbu solarnim panelima, koji smanjuju troškove proizvodnje.