21 Marzo 2014

Orniba predstavaza najmlade

 
Mostar. The play was created as a result of the ideas and suggestions coming from children
A moment of the play

ORNIBA – PREDSTAVA ZA NAJMLADE

8. marta 2014 je U Mostarskom teatru mladih premijerno izvedena lutkarska predstava za najmlađe “Ptice bez granica”. Autori predstave su mladi profesionalci iz Mostara: Bojan Beribaka (priča i stihovi), Ivana Radić (scenografija) i Peđa Hart (muzika).
Predstava, koja je dio kampanje za podizanje svijesti o potrebi borbe protiv krivolova, ima za cilj uvesti najmlađu populaciju u svijet ptica, probleme koji su prisutni u očuvanju ekosistema i uticaju promjena nastalih u staništima ptica na njihov život i brojnost. Nastala je kao rezultat ideja i prijedloga koje su za ovu predstavu dala sama djeca, kroz radionice i posjete kritičnim tačkama na kojima se jasno vidjelo kako čovjek svojim djelovanjem narušava život ptica. Sve ove ideje su, na djeci pristupačan način, u predstavu pretočili mladi dramski umjetnici iz Mostara.

Maštovito i upečatljivo dizajnirane lutke, priča koja će sigurno plijeniti pažnju djece i izuzetno edukativni i  pjevljivi songovi zabavni su za djecu. S druge strane, predstava ima i edukativni karakter, ukazujući na način kako najmlađi mogu doprinjeti sigurnijem životu ptica i pomoći očuvanju svog prirodnog okruženja.


Mostar. The premiere of the play “Birds without borders” at the puppet theatre
Young actors grow

Nakon premijere, tokom 2014. godine, predstava će biti izvedena u mnogim osnovnim školama širom BiH i Crne Gore.

Predstava je organizirana u okviru projekta “ORNIBA-Zaštita ptičjih vrsta na Balkanu : Zajednička intervencija Bosne i Hercegovine i Crne Gore” kojeg zajednički realizuju  nevladine organizacije Oxfam Italia ,  Naše Ptice i  Novi val  iz Bosne i Hercegovine, te Centar za zaštitu i proučavanje ptica i Opština Tivat iz Crne Gore. Projekat finansira Evropska unija kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA) u okviru Programa prekogranična saradnja Bosna i Hercegovina – Crna Gora.
Condividi l’articolo:
oxfam facebook oxfam Twitter oxfam Linkedin

unisciti a noi!

    informativa sul trattamento dei miei Dati Personali e di prestare il mio consenso (che potrò in ogni caso successivamente revocare) all’utilizzo dei miei dati personali.*

    L’assedio su Gaza rischia di trasformarsi in una catastrofe umanitaria

    A GAZA È CATASTROFE UMANITARIA

    AIUTA CHI HA PERSO TUTTO

    dona ora