3 Ottobre 2013

Oxfam jedan organizatora veoma uspjesne Noci Istrazivaca u Bosni i Hercegovini

 

OXFAM JEDAN OD ORGANIZATORA VEOMA USPJESNE “NOĆI ISTRAŽIVAČA” U BOSNI I HERCEGOVINI


Bosnia notte dei ricercatori IMG_5400
During researcher’s night

Oxfam u BiH se udruzio sa partnerima – Institut za hidrotehniku uSarajevu i Tidea doo u Banja Luci – da proslave nauku u “Nociistrazivaca 2013” u Bosni i Hercegovini.


Petak 27. septembar 2013. Je bila neobicna noc u Bosni iHercegovini. Dva grada, Sarajevo i Banja Luka, pridružila su seeurospkoj inicijativi slavljenja nauke , koja se od 2005. godineodržava u preko 300 gradova Europe.

Manifestaciju u Sarajevu otvorio je ambasador Peter Sorensen,Šef Delegacije EU u BiH & EU Specijalni Predstavnik, u društvusa Silvanom Grispino, direktoricom Oxfam ureda u BiH.
“Nauka je važna za sve nas. Ona nas okruzuje. Birajuci nauku, vibirate da svojoj zemlji pomognete na najbolji moguci nacin.”

“Ukoliko se bavite istrazivanjima, pomazete da ova zemljapostane bolje mjesto za zivot. BiH ima veliki ljudski potencijalpogotovo među studentima i poduzetnicima. EU vas zeli ohrabritida nastavite graditi na temeljima talenata koje imate”, rekao jeambasador Sorensen, otvarajuci manifestaciju.

Organizatori su pripremili niz zanimljivih i zabavnih aktivnosti zagradjane u oba grada. Medju prisutnima je bilo i posjetitelja izsusjednih gradova.
Na sajmu nauke u oba grada bilo je preko 30 prijavljenih izlagača,gdje su gradjani mogli da ucestvuju u mini eksperimentima,isporbaju robote, te masine i druge interaktivne predmete.
14 timova iz Sarajeva i 10 timova iz Banja Luke predstavilo jesvoje naučne projekte tokom natjecanja srednjih škola. Izbornajboljeg nije bio jednostavan za ziri, koji je nakon dugogglasanja, za najbolje od najboljih odabrao projekat “Solarnisuncokret” iz Sarajeva i “Vibracije tris tres” iz Banja Luke.

U naučno-fantastičnom kvizu “Superheroji”, koji je audio i videovezom spojio timove in Banja Luke i Sarajeva, pobijedio je tim izSarajeva, dok je i tim iz Banja Luke simbolično nagrađen zapokazano znanje.

Djeca su uzivala u interaktivnoj predstavi u kojoj im je Tvrleekolog pokazao da reciklaza nije gnjavaza, a onim najmladjimanajvise se dopao susret sa policijom u zajednici i vatrogascima,koji su ih predstavili mogucnosti svog najnovijeg vozila.
Tokom “Noći istraživača”, građani su još imali priliku ostavitiporuku za budućnost u vremenskoj kapsuli, učestvovati uarheološkim iskopavanjima, biti dio pravog CSI Sarajevo istražnogtima, te učestvovati u kvizovima i naučnim igrama, popiti kafu uzrazgovor sa pravim naucnicima i čuti predavanja o naučnojfantastici i naučnim misterijama koje čekaju da budu otkrivene.
“Noć istraživača”, koju podržava Europska Unija, iz svog FP7 “Ljudi” programa, se obilježava svakog zadnjeg petka u mjesecuseptembru, s ciljem da približi nauku svim građanima, tepodstakne mlade ljude da razmotre nauku za svoj životni poziv.

Manifestaciju u Sarajevu dodatno je podržalo Federalnoministarstvo obrazovanja i nauke, te Ministarstvo za obrazovanje,nauku i mlade kantona Sarajevo. Domaćin manifestacije je bilaopćina Novo Sarajevo.

Za vise informacija i fotografija o manifestaciji u BiH, mozeteposjetiti https://www.facebook.com/NocIstrazivacaBiH
Condividi l’articolo:
oxfam facebook oxfam Twitter oxfam Linkedin

unisciti a noi!

    informativa sul trattamento dei miei Dati Personali e di prestare il mio consenso (che potrò in ogni caso successivamente revocare) all’utilizzo dei miei dati personali.*

    L’assedio su Gaza rischia di trasformarsi in una catastrofe umanitaria

    A GAZA È CATASTROFE UMANITARIA

    AIUTA CHI HA PERSO TUTTO

    dona ora