10 Luglio 2013

Razvoj kulturnog turizma u Sarajevu, Mostaru i Skoplju

 

Razvoj kulturnog turizma u Sarajevu, Mostaru i Skoplju

 

Bosnia and Herzegovina, Old town Mostar
Old town Mostar

 

Oblast intervencije

Bosna i Hercegovina: Sarajevo, Mostar
Makedonija: Skoplje
Ciljevi
Poboljsati turisticku ponudu u oblasti kulturnog nasljedja i vrednovati materijalno i nematerijalno kulturno nasljedje na Bascarsiji, u Staroj Skopskoj carsiji i u Mostarskom starom gradu.
Partneri
Region Toskana (Tuscany) Italija (vodeci partner), region Piedmont, Italija, Kanton Sarajevo, Gradovi Sarajevo i Mostar, Opstina Stari Grad – Sarajevo, BiH, Grad Skoplje, Makedonija
Donator
Italijansko Ministarstvo Vanjskih poslova
Region Toskana, Italija

Bosnia Erzegovina, Handycraft on display in Lukomir
Handycraft on display in Lukomir

U oviru prve faze SeeNet programa, institucije iz Sarajeva, Mostara i Skoplja su saradjivale sa partnerima iz regije Toskana na promociji i jacanju ponuda u kulturnom turizmu.

Na kraju programa, partneri su izrazili interes da nastave saradnju na zastiti i jacanju kulturnog nasljedstva od koristi za turizam, sa fokusom na neka od zajednickih obiljezja za sva tri grada: postojanje stare gradske jezgre visoke umejtnicko-kulturne vrijednosti i znacajnog turistickog potencijala.

Kroz zajednicku strategiju intervencije, planirane aktivnosti podrazumijevaju jacanje partnerskih institucija u jugoistocnoj Evropi u upravljanju materijalnim i nematerijalnim kulturnim nasljedjem, poboljsanje znanja o kulturnim, etnografskim i resursima domace radinosti u partnerskim gradovima,  kreiranje integrisanog kulturnog sistema koji okuplja javne i privatne operatore u kulturnom i turistickom sektoru, te primjenu inovativnih politika u jacanju, zastiti i promociji kulturnog nasljedstva Bascarsije u Sarajevu, Stare carsije u Skoplju i Starog grada u Mostaru.

Condividi l’articolo:
oxfam facebook oxfam Twitter oxfam Linkedin

unisciti a noi!

    informativa sul trattamento dei miei Dati Personali e di prestare il mio consenso (che potrò in ogni caso successivamente revocare) all’utilizzo dei miei dati personali.*

    L’assedio su Gaza rischia di trasformarsi in una catastrofe umanitaria

    A GAZA È CATASTROFE UMANITARIA

    AIUTA CHI HA PERSO TUTTO

    dona ora