21 Giugno 2013

Sunce smanjuje racune za farmere u Albaniji

 

Sunce smanjuje racune za farmere u Albaniji

Prend in the grape yard with his mother (opposite) and our project manager, Margherita Cuni
Prend in the grape yard

U polju pored puta koji vodi do male kuće, pognut čovjek obradjuje zemlju oko lubenica. Iza njega, u urednim zelenim linijama, vinova loza se prostire daleko, sve do kanala koji predstavlja prirodnu granicu polja.


Na vrhu kuće, okupanoj u suncu, nalazi se solarni panel, komadic tehnoloskog napretka koji se cudno istice nad mirnom atmosferom seoskog imanja.

Ali, Prendu Marodiju ne smeta  to isticanje. Nakon sto smo sjeli u hladovinu iza njegove kuce, on pocinje svoju pricu:
„ Svaka pomoć je vazna, znate, kad pokusavate prezivjeti od svojih deset prstiju. Cijela moja porodica se bavi odrzavanjem ovog imanja i mi radimo veoma naporno kako bismo zaradili za zivot. Kada sam se prvobitno prijavio za solarni panel, bio sam samo radoznao kako li nam to moze poboljsati zivot. Moja supruga nije bas bila odusevljena sa tom velikom opremom koja je sjedila na nasem krovu, kad su ge tek instalirali. Ali, ubrzo nakon toga, izgubila je svaki interes za izgled, jer je panel obezbjedjivao mnogo tople vode za sve nase potrebe, cijelo vrijeme, i zimi i ljeti. Nas se racun za struju vec iduci mjesec smanjio za oko 30%, i od tada je stalno tako. Mi u Albaniji imamo puno suncanih dana, tako da su nam racuni ljeti jos manji.”

Solar panel on Prend’s hous
Solar panel on Prend’s house

Prend Maroda, otac troje djece, je uzgajivac grozdja i maslina. Sa porodicom zivi na imanju u selu Narac, u oblasti Vau i Dejes, na sjeveru Albanije. U zadnjih nekoliko godina Prend je investirao u vinograd srednje velicine i sadnju maslina. Pored toga,  uzgaja i malu kolicinu lubenica za lokalno  trziste. On kaze da se svjezi proizvodi bolje prodaju od vina i ulja, zbog cega se i odlucio za uzgoj stonog grozdja, radije nego za vinsku proizvodnju. Prend uzgoji oko 15 000 kg grozdja svake godine i oko 5 000 kg maslina, od kojih vecinu uspije prodati na lokalnom trzistu. Ostatak maslina konzervira i prodaje kao takve, jer u njegovoj oblasti ne postoje postrojenja gdje bi se masline nosile na cijedjenje. 


 

Prend with his wife and his mother in front of the house
Prend with his wife and his mother in front of the house

 

 

 

Prendova porodica koristi toplu vodu iz panela za ciscenje opreme za uzgoj i preradu grodja i maslina, kao i za pranje maslina prije konzervacije. „Treba puno tople vode da se operu tegle za 2-3 000 kg maslina!” zelio je naglasiti Prend. Njegova porodica takodje proizvodi sir za sopstvene potrebe, od mlijeka koje dobiju od njihovih pet koza i jedne krave, te je topla voda potrebna da se sve odrzi cisto za dobar sir. Solarni panel im obezbjedjuje dovoljno tople vode za sve njihove porodicne i potrebe farme, tako da nikada ne koriste elektricnu energiju od kada imaju solarni panel.


Prend stalno razmislja unaprijed – kako da unaprijedi svoju proizvodnju i da bude efikasniji. Tako je sam organizirao studijsko putovanje u Italiju, kako bi od tamosnjih uzgajivaca grozdja naucio ponesto o staklenickom uzgoju grozdja. “Planiram polovinu svog vinograda staviti pod staklenik. To ce mi dati znacajnu prednost na trzistu, jer grozdje u stakleniku sazrijeva ranije nego ono na otvorenom. Ta prednost mnogo znaci na malom lokalnom trzistu, koje je samim tim veoma konkurentno.”

Usprkos problemima kao sto su nedostatak masinerije, stalnom prijetnjom od vremenskih uvjeta, kao sto je grad, nedostatka postrojenja za preradu, pakiranje i plasman, Prend se nada da ce ipak unaprijediti proizvodnju kako bi i dalje poboljsao zivot svoje porodice. “Naporan je to rad, ali, mi ga se ne plasimo!”rekao je Prend, vracajuci se svom polju sa lubenicama.  A koliko napora Prend ulaze u svoje imanje ilustrira i cinjenica da je svu plodnu zemlju za svoj vinograd, maslinik i polje lubenica morao transportovati iz drugih krajeva Albanije, jer je lokalno tlo veoma kamenito i neplodno.

Porodica Maroda je jedna od 58 korisnika solarnih panela, koje je obezbijedio Oxfam Italia, pod projektom “Tehnologije obnovljive energije u Albaniji i Bosni i Hercegovini”. Svu opremu je sufinancirao Medjunarodni fond za razvoj poljoprivrede – IFAD.

Condividi l’articolo:
oxfam facebook oxfam Twitter oxfam Linkedin

unisciti a noi!

    informativa sul trattamento dei miei Dati Personali e di prestare il mio consenso (che potrò in ogni caso successivamente revocare) all’utilizzo dei miei dati personali.*

    EMERGENZA TERREMOTO TURCHIA - SIRIA

    AIUTA CHI HA PERSO TUTTO

    dona ora