18 Giugno 2013

U Sarajevu promoviran izvjestaj o stanju poduzetnistva u BiH – GEM BiH 2012

 

U Sarajevu promoviran izvjestaj o stanju poduzetnistva u BiH –  GEM BiH 2012

GEM 2012 presentation
GEM 2012 presentation

U srijedu, 29.05.2013. godine u Hotelu „Europe“ Sarajevo, odrzana je Promocija petog godisnjeg BiH GEM izvjestaja, u organizaciji Centra za razvoj poduzetnistva Tuzla.

„GEM BIH 2012: Poduzetnickim obrazovanjem do (samo)zaposljavanja mladih“ je kreiran na osnovu rezultata istrazivanja najveceg svjetskog akademskog istrazivackog projekta iz oblasti poduzetnistva, pod nazivom Globalni monitor poduzetnistva (Global Entrepreneurship Monitor – GEM), koji predstavlja najreferentniju metodologiju za pracenje stanja poduzetnistva u svijetu.
U ovogodisnjem istrazivanju sudjelovalo je vise od 198.000 odraslih osoba iz 69 zemalja, ukljucujuci i Bosnu i Hercegovinu, u kojima zivi 75% svjetskog stanovnistva i koje ostvaruju 87% svjetskog BDP-a.
Skupu se obratio i Direktor  Oxfam Italia Odjela za Razvoj saradnje i humanitarnu pomoc, Sorinel Ghetau, pridruzivsi se pozdravnom rijeci doc.dr. Sanjinu Halimovicu, ministru Federalnog ministarstva razvoja, poduzetnistva i obrta, Majku Cembersu (Mike Chambers), voditelju svicarskog Projekta zaposljavanja mladih (YEP) i bivsem direktoru Fonda princa Carlsa za poduzetnistvo, te prof.dr. Bahriji Umihanicu, voditelju GEM tima Bosne i Hercegovine.
Ovogodisnji GEM izvjestaj je fokusiran na interakciju poduzetnickog obrazovanja i zaposljavanja mladih u BiH, odnosno donosenja odluke o samozaposljavanju pokretanjem vlastitih biznisa.
Generalni zakljucak je da je ukljucenost mladih u poduzetnistvo ograničena i da se oni okreću poduzetnickim aktivnostima uglavnom iz nuznosti, usljed visoke stope nezaposlenosti medju mladim ljudima u BiH. U kombinaciji sa nedovoljnom zastupljenoscu poduzetnickog obrazovanja u formalnom i neformalnom sistemu obrazovanja, ovakvo stanje namece potrebu da se svi relevantni akteri vise fokusiraju na razvoj omladinskog poduzetnistva u BiH.
Promociji je prisustvovalo oko 70 ucesnika, medju kojima su bili ugledni predavaci iz oblasti poduzetnistva, predstavnici vladinog, nevladinog i poslovnog sektora, te naucni radnici, profesori, i studenti.
Promociju izvjestaja su podrzali Oxfam Italia i BH Telecom.
Partner GEM projekta u BiH za 2012. godinu je Univerzitet u Tuzli.
Publikaciju ovog izvjestaja podrzalo je Federalno ministarstvo razvoja, poduzetnistva i obrta, Ministarstvo razvoja i poduzetnistva Tuzlanskog kantona, Opcina Tuzla, MKF Prizma i Projekat zaposljavanja mladih (YEP).
GEM izvjestaj za BiH se moze besplatno preuzeti na sljedecem linku
Kompletan izvjestaj na Engleskom jeziku mozete preuzeti ovdje
Condividi l’articolo:
oxfam facebook oxfam Twitter oxfam Linkedin

unisciti a noi!

    informativa sul trattamento dei miei Dati Personali e di prestare il mio consenso (che potrò in ogni caso successivamente revocare) all’utilizzo dei miei dati personali.*

    L’assedio su Gaza rischia di trasformarsi in una catastrofe umanitaria

    A GAZA È CATASTROFE UMANITARIA

    AIUTA CHI HA PERSO TUTTO

    dona ora