6 Febbraio 2014

U Tivtu obiljezen medunarodni Dan zastite mocvare i mocvarnih stanista

 
World Wetlands Day - Kids at work
Kids at work

2. februara 2014. godine, na međunarodni Dan zaštite močvare i močvarnih staništa, u Tivtu je održana radionica “Upravljanje zaštićenim područjem Tivatska solila”.

Radionica je održana u okviru projekta prekogranične saradnje “ORNIBA – zaštita ptičijih vrsta na Balkanu: zajednička intervencija Bosne i Hercegovine i Crne Gore”, kojeg, zajedno sa lokalnim partnerima, implementira Oxfam u BiH.

U prvom dijelu radionice, pod vođstvom NVO “Novi val”, jednog od partnera projekta, 39 učenika iz 4 osnovne škole u Tivtu su imali priliku doznati više o životu ptica, važnosti močvarnih područja kao njihovih staništa i problemima sa kojima se ta područja suočavaju. Učenici su, takođe, kroz vrlo kreativne likovne i literarne radove mogli izraziti svoju zabrinutost i podršku opstanku močvara kao ptičijih staništa.

U drugom dijelu radionice predstavljeno je stanje u zaštićenom prostoru “Tivatska solila”, a aktivnosti u njemu su istaknute kao dobar primjer saradnje institucija na različitim nivoima.

"Let the birds rule" by Danijela Krstović, 6th pupil of the primary school in Tivat.
“Let the birds rule”by Danijela Krstović

Međutim, usprkos činjenici da su Bosna i Hercegovina i Crna Gora potpisnice RAMSARSKE konvencije, čime  su se obavezale na zaštitu močvara na svojim teritorijama, većina njih su izložene stalnoj devastaciji uzrokovanoj nepravilnim gazdovanjem i nemarom, nesankcionisanim krivolovom, te nesaniranim posljedicama vremenskih nepogoda.

RAMSARSKA konvencija je plod borbe za zaštitu močvara, koju su potpisale 116 država, 2. februara 1971. godine, u Iranskom gradu Ramsaru. Od tada, dan potpisivanja konvencije obilježava se kao međunarodni Dan zaštite močvare i močvarnih staništa.

Condividi l’articolo:
oxfam facebook oxfam Twitter oxfam Linkedin

unisciti a noi!

    informativa sul trattamento dei miei Dati Personali e di prestare il mio consenso (che potrò in ogni caso successivamente revocare) all’utilizzo dei miei dati personali.*

    L’assedio su Gaza rischia di trasformarsi in una catastrofe umanitaria

    A GAZA È CATASTROFE UMANITARIA

    AIUTA CHI HA PERSO TUTTO

    dona ora