2 Luglio 2014

Ucinite nase snove mogucim

 

UČINITE NAŠE SNOVE MOGUĆIM

Albania, Mri
Albania, Mri

Mri porodica živi u blizini Skadra. To je jedna od porodica koje su migrirale iz udaljenih predjela nakon pada komunizma u Albaniji 1990.


Prije 1990 porodica je živjela u selu Reç/Velipoje, između mora i rijeke Bune i planina. Mri i njen muž su završili višu veterinarsku školu u Skadru, sa veoma visokim ocjenama, te su željeli nastaviti studije na Poljoprivrednom univerzitetu u Tirani, ali njihove porodice su bile siromašne i nisu mogle podržati njihove studije. Tako je, umjesto studija, Mri počela raditi u komunističkoj zadruzi kao veterinarski stručnjak.

Nakon 1990 nova je porodica bila suočena s mnogo problema. Zbog rođenja bebe sa zdravstvenim problemima odlučili su odseliti se u Grčku, gdje je takođe bilo teško. Većinu vremena Mri je provodila njegujući njihovo dijete, dok su živjeli pod stalnim stresom zbog plaćanja medicinske pomoći. Na kraju su se vratili u Albaniju i kupili staru kuću u blizini Skadarskog jezera.

Mri je postala dio projekta “Hapat e Lehtë” koji je podržavao porodice, posebno žene koje su migrirale iz ravničarskih ili planinskih dijelova. Projekat je podržavao njihove socijalne i ekonomske potrebe. Iako je njen muž radio na gradilištu, njihov je prihod bio veoma ograničen. Kada je projekat završio, Mri i njen muž su osnovali sopstveni porodični posao, tako da mogu izdržavati svoju porodicu. Ona kaže: “Težak je to posao, ali moramo izdržavati porodicu. Imamo 100 ovaca te prodajemo mlijeko i sir, kao i jaganjce, te tako podržavamo i studije naše kćerke. Našim napornim radom omogućavamo našoj kćerci da ostvari svoje snove.”

Oxfamov projekat podržao je Mri porodicu donacijom peći i solarnog panela za toplu vodu; obe donacije potpomažu porodični posao.
Condividi l’articolo:
oxfam facebook oxfam Twitter oxfam Linkedin

unisciti a noi!

    informativa sul trattamento dei miei Dati Personali e di prestare il mio consenso (che potrò in ogni caso successivamente revocare) all’utilizzo dei miei dati personali.*

    EMERGENZA TERREMOTO TURCHIA - SIRIA

    AIUTA CHI HA PERSO TUTTO

    dona ora