9 Ottobre 2013

Valorizacija tradicionalnog zanatstva

 

Valorizacija tradicionalnog zanatstva

Exhibitions of the works made under the project „Variolisation of the traditional crafts“
During the exhibition

U sedmici od 04.-08. septembra 2013. godine otvorene su tri neuobičajene izložbe u Bosni i Hercegovini (BiH) – u Sarajevu, Trebinju i Širokom Brijegu.

Na izložbama su predstavljeni radovi koji su rezultat saradnje studenata Akademija likovnih umjetnosti u ova tri grada sa tradicionalnim bosanskohercegovačkim zanatskim radionicama, a pod projektom „Valorizacija tradicionalnih zanata u BiH“, kojeg u BiH provodi Oxfam, pod programom SeeNet.

Studenti tri Akademije su tokom perioda od nepune godine dana sarađivali sa tradicionalnim zanatlijama koji se bave užarstvom, četkarstvom, obućarstvom, te kujundžijskim zanatom. Tokom te saradnje nastao je probni asortiman proizvoda, koji predstavljaju spoj tradicije i savremene kreativnosti.

Projekat je za cilj imao vrednovanje tradicionalnog zanatstva, dajući zanatskom proizvodu novu tržišnu vrijednost kroz modernizaciju dizajna proizvoda, čineći tako bavljenje zanatstvom održivom djelatnošću, atraktivnom za mlade.

Osnov ovog pilot projekta je spoj tradicije i inovacije te međugeneracijska saradnja kroz razmjenu ideja, vještina i kreativnosti između majstora – zanatlija i mladih studenata likovnih akademija u tri grada, te podsticanje razvoja tradicionalnih zanatskih radionica, uz unaprijeđenje njihovih poslovnih i tržišnih potencijala.

Rezultat ove saradnje je eksperimentalna proizvodnja probnog asortimana u čijoj osnovi će biti tradicija, a studentska kreativnost predstavljati nadogradnju kroz osavremenjavanje, sa naglaskom na funckionalnost, te upotrebu ovih proizvoda u svakodnevnom životu.

Ovakvi proizvodi svoje mjesto na tržištu će naći u Kući zanata u Sarajevu i u Muzeju/interpretacijskom centru – MuM u Mostaru, te u trgovini tipičnih eno-gastronomskih proizvoda „Okusi Hercegovinu“ u Mostaru, kao i u drugim komercijalnim krugovima zainteresiranim za prodaju ovakvih proizvoda, a sve u cilju ispitivanja tržišne vrijednosti i održivosti pilot proizvoda.

„Valorizacija tradicionalnih zanata“ je dio šireg SeeNet Programa unutar kojeg Oxfam u BiH implementira projekat pod nazivom „Razvoj kulturnog turizma u Mostaru, Sarajevu i Skopju“, u okviru kojeg je podržana i uspostava Kuće zanata u Sarajevu, te Interpretacijskog centra/Muzeja – MuM u Mostaru.

Tradicionalni zanati, kako na području Bosne i Hercegovine, tako i u svijetu, danas s poteškoćama održavaju svoje mjesto na ljestvici kulturnih vrijednosti, ali i na tržištu. Brojni su faktori uzročnici krize u ovom sektoru. Jedna od pretpostavki je neprilagođenost sektora potebama i ukusima savremenog tržišta. Sinergija tradicije i inovacije, odnosno iskusnih majstora i mladih dizajnera, mogući je put tradicionalnog zanatstva u savremeno i modus očuvanja nematerijalnog kulturnog naslijeđa.

Condividi l’articolo:
oxfam facebook oxfam Twitter oxfam Linkedin

unisciti a noi!

    informativa sul trattamento dei miei Dati Personali e di prestare il mio consenso (che potrò in ogni caso successivamente revocare) all’utilizzo dei miei dati personali.*

    L’assedio su Gaza rischia di trasformarsi in una catastrofe umanitaria

    A GAZA È CATASTROFE UMANITARIA

    AIUTA CHI HA PERSO TUTTO

    dona ora