16 Dicembre 2014

Tarevci, sanacija vodovodne mreze

 

Tarevci, sanacija vodovodne mreze

Tarevci. 738 households were able to reconnect to the functional water supply system
Tarevci

Tarevci, smješteni na jednom od posljednjih obronaka planine Trebava i posavskoj ravnici, su među najorganiziranijim i najuređenijim ruralnim mjesnim zajednicama u opštini Modriča.


Vremenske neprilike i obilne padavine u maju 2014. godine na prostorima Bosne i Hercegovine rezultirale su višednevnim poplavama i klizištima što je dovelo do uništenja vodovodne infrastrukture kao i drugih problema.


Na prostoru Mjesne zajednice Tarevci, između ostalog, došlo je do formiranja klizišta i oštećenja vodovoda, što je već u problematičnoj i dotrajaloj četrdesetgodišnjoj mreži izazvalo prekide u vodosnabdijevanju i značajan pad pritiska, a samim tim i nestašicu vode u domaćinstvima. U pretežno poljoprivredim domaćinstvima, voda je bila neophodna za dalju egzistenciju.


U saradnji sa predstavnicima Mjesne zajednice Tarevci i Akcionarskim društvom „Vodovod i kanalizacija – Modriča“, kao i stručnim konsultantima iz Instituta za hidrotehniku Građevinskog fakulteta u Sarajevu, Oxfam je izvršio sanaciju oštećenog cjevovoda, te je tako normalizovano vodosnabdijevanje.
Zijad Dugić, predsjednik Mjesne zajednice Tarevci, je istakao kako je, zahvaljujući planskom i organizovanom zalaganju svih uključenih, preko 3.300 pogođenih stanovnika organizovanih u 738 domaćinstava ponovno priključeno na funkcionalan vodovodni sistem.


Među 47 djece, koliko broji svaka generacija u tarevačkoj osnovnoj školi, nasmijani zbog vode koja ponovno neprekidano teče kada oni to požele, bili su i učenici II razreda osnovne škole, Belma i Kenan.
„Uz urađenu sanciju cjevovoda možemo ponovno s punim kapacitetima razmišljati o razvoju seoskog turizma kroz tradicionalne kulturne manifestacije Ljeto u Tarecima i Četenijadu, ali i o jačanju poljoprivrednih dobara – mnogobrojnih voćnjaka i malih stočnih farmi“, rekao je Dugić.

Condividi l’articolo:
oxfam facebook oxfam Twitter oxfam Linkedin

unisciti a noi!

    informativa sul trattamento dei miei Dati Personali e di prestare il mio consenso (che potrò in ogni caso successivamente revocare) all’utilizzo dei miei dati personali.*

    L’assedio su Gaza rischia di trasformarsi in una catastrofe umanitaria

    A GAZA È CATASTROFE UMANITARIA

    AIUTA CHI HA PERSO TUTTO

    dona ora