30 Settembre 2014

Europska Noc istrazivaca u BiH

 

Europska Noć istraživača u BiH

Participants at the European Researcher's Night
Participants at the European Researcher’s Night

U petak, 26. septembra 2014. godine proslavili smo Europsku Noć istraživača, koja se obilježava na isti dan širom Europe u preko 200 gradova.  Ove godine, četiri grada Bosne i Hercegovine pridružila su se ovoj inicijativi, koja za cilj ima da nauku približi svim građanima te da podrži mlade u razmišljanu o nauci kao potencijalnoj karijeri.

Oxfam je jedan od organizatora ove manifestacije u BiH, zajedno sa Institutom za hidrotehniku iz Sarajeva i Tideom d.o.o. iz Banja Luke.

Zajedno sa partnerima, uspjeli smo okupiti preko 70 naučno-istraživačkih institucija i preduzeća iz cijele zemlje, u ovoj naučno-istraživačkoj zabavi, gdje su svi građani imali mogućnost da razgovaraju sa naučnicima, uživati u izložbama i teatarskim izvedbama, doznati koje su to najnovije inovacije na našem sajmu nauke, te učetvovati u brojnim kvizovima, takmičenjima, radionicama, projekcijama, te u zabavnim aktivnostima za svakoga.


Naše takmičenje za najbolji naučni projekat okupio je oko 40 srednjih škola, čiji su učenici pokazali impresivno poznavanje nauke i tehnologije. Našem žiriju bilo je zaista teško odabrati najbolje među njima, jer su svi projekti bili pažljivo osmišljeni i veoma kreativni.

Pobjednicima svih kategorija dodijeljene su interesantne nagrade, te se nadamo da će ih dobro iskoristiti!
Ovo je već treća godina u kojoj BiH obilježava Noć istraživača, koja sad već poprima i tradicionalan karakter.  Prošle godine Noć istraživača je obilježena u Sarajevu i Banja Luci, dok se ove godine slavlje proširilo in na Mostar i Bijeljinu.
Europsku Noć istraživača podržava Europska unija, preko svog okvirnog programa Horizon 2020.
Od 2005. godine organizira se svakog posljednjeg petka u mjesecu septembru, s ciljem promocije naučnih istraživanja, poticanja mladih da odaberu karijeru istraživača, te podizanja svijesti šire javnosti o uticaju raznih istraživanja i nauke na svakodnevni život.
Condividi l’articolo:
oxfam facebook oxfam Twitter oxfam Linkedin

unisciti a noi!

    informativa sul trattamento dei miei Dati Personali e di prestare il mio consenso (che potrò in ogni caso successivamente revocare) all’utilizzo dei miei dati personali.*

    L’assedio su Gaza rischia di trasformarsi in una catastrofe umanitaria

    A GAZA È CATASTROFE UMANITARIA

    AIUTA CHI HA PERSO TUTTO

    dona ora