3 Novembre 2014

OXFAM ULAZE NAPORE DA OLAKSA ZIVOT LJUDIMA U POPLAVLJENIM OBLASTIMA BOSNE I HERCEGOVINE

 

OXFAM ULAZE NAPORE DA OLAKSA ZIVOT LJUDIMA U POPLAVLJENIM OBLASTIMA BOSNE I HERCEGOVINE


Handing out equipment
Handing out equipment

Stotinu porodica u Odžaku, Domaljevcu, Modriči, Šamcu i Orašju dobile su filtere za vodu, u okviru Oxfam WASH programa za područja ugrožena poplavama u Bosni i Hercegovini. Dodjela filtera je slijedila nakon analize vode iz 160 arteških i običnih bunara u Posavini. Analiza uzoraka, koje su uzeli Oxfamovi stručnjaci, je pokazala da je oko 100 bunara zagađeno i da voda iz njih nije za piće i upotrebu za prehrambene svrhe. Distribucija filtera je odgovor na ove rezultate.


Ovaj filter će nam u mnogome olakšati život. Još od poplave, upozoreni smo da ne pijemo vodu iz bunara, tako da smo je kupovali. Ponekad smo kupovali vodu čak i za kuhanje, ili je donosili odnekud daleko. Praktično smo organizirali porodični život oko toga kad i koliko nam vode treba, što je prilično zamarajuće, imajući u vidu sve druge poslove koje moramo obavljati, kao što je čišćenje kuće i dvorišta, te popravke, još toga ima mnogo. Sad smo u mogućnosti prikupiti određenu količinu filterisane vode u sopstvenoj kući, te ne trošiti vrijeme i energiju na potregu za vodom.” Kaže Lucija Matić, iz jedne od porodica koje su dobile filter za vodu.


Početkom novembra krenuće nova ispitivanja, kada će isti Oxfamovi stručnjaci  ponovo posjetiti Posavinu i ispitati vodu iz dodatnih  160 bunara. U zavisnosti od rezultata analize, još 100 filtera će biti dodijeljeno porodicama u Posavini do kraja godine.


Water filters
Water filters

Uz filtere, Oxfamovi eksperti su dezinficirali oko 30 bunara, te donirali 2 klorinatora lokalnim akvaduktima. Da bi ljudi u međuvremenu imali pitku vodu, još na po četku WASH aktivnosti u junu mjesecu, isporučena su dva rezervoara za vodu od 3000 litara, koje i danas koriste u lokalnim  zajednicama u Šamcu i Domaljevcu. To enable people to have clean water, Oxfam delivered two water tanks for clean water at the beginning of WASH activities, which is still in use in local communities in Šamac and Domaljevac.


Ove aktivnosti su dio Oxfamovog WASH programa, kojeg u BiH podržavaju Jersey Overseas Aid Commission i Stavros Niarchos fondacija iz Grčke.

Condividi l’articolo:
oxfam facebook oxfam Twitter oxfam Linkedin

unisciti a noi!

    informativa sul trattamento dei miei Dati Personali e di prestare il mio consenso (che potrò in ogni caso successivamente revocare) all’utilizzo dei miei dati personali.*

    EMERGENZA TERREMOTO TURCHIA - SIRIA

    AIUTA CHI HA PERSO TUTTO

    dona ora