10 Marzo 2015

Poboljsanje pristupa trzistu malih poljoprivrednih proizvodaca u Bosni i Hercegovini i Egiptu

 

Poboljšanje pristupa tržištu malih poljoprivrednih proizvođača u Bosni i Hercegovini i Egiptu

 


Moments of the visit

Kada je u pitanju poljoprivreda u Egiptu i Bosni i Hercegovini, postoje neke sličnosti u načinu na koji je ta oblast uređena u svakoj državi i u načinu uzgoja pojedinih kultura. Međutim, mnogo toga novog i interesantnog smo ovdje vidjeli što možemo primijeniti u radu naše zadruge u Egiptu. Prvo ćemo pokušati, kao neke zadruge iz BiH, da naše proizvode sortiramo i klasiramo te upakujemo prije dalje prodaje, jer će nam to donijeti bolje cijene na tržištu. Dalje ćemo pokušati razviti vlastite proizvode od usjeva koje gajimo i otkupljujemo. To povećava prihode i održivost zadruge. Također ćemo sastaviti i uputiti prijedlog našim egipatskim vlastima za izmjenu određenih odredbi kako bi i naša udruženja poljoprivrednih proizvođača imala pravo osnovati vlastita preduzeća i na taj način ostvarivati profit” izjavio je Ahmed Farghaly, predstavnik zadruge iz Egipta.


Gospodin Farghaly je bio dio tima razvojne agencije CEOS (Coptic Evangelical Organization for Social Services) koji je zajedno sa korisnicima iz poljoprivrednih udruženja iz Egipta stigao  u studijsku posjetu OXFAM-u  u Bosni i Hercegovini.

Ova posjeta dio je projekta „Poboljšanje pristupa tržištu malih poljoprivrednih proizvođača u BiH i Egiptu“, kojeg financira IFAD (International Fund for Agriculture Development – Međunarodni fond za razvoj poljoprivrede), a provodi Oxfam, sa partnerima u BiH i Egiptu.


During the visit

Ciljevi projekta su poboljšanje životnih uslova za stanovništvo u ruralnim oblastima, poboljšanje pristupa tržištu za male poljoprivredne proizvođače, te jačanje kapaciteta zadruga, kako bi kroz njih bio poboljšan pristup tržištu za njihove članove.

Tokom posjete, gosti iz Egipta su bili u mogućnosti susresti se sa partnerima i korisnicima projekta u BiH, razmijeniti znanja i iskustva, te upoznati se sa stanjem poljoprivrede, pozitivnim rezultatima, kao i problemima poljoprivrednih proizvođača u BiH. Gosti iz Egipta su takođe posjetiti i neka od socijalnih preduzeća u BiH, te se upoznali sa konceptom njihovog funkcionisanja, ostvarenja zarade, uz ispunjavanje socijalnih ciljeva (kao što je smanjenje siromaštva). Tokom posjete, upoznali su se takođe i sa ulogom i doprinosom razvojnih agencija u provedbi razvojnih projekata.

Condividi l’articolo:
oxfam facebook oxfam Twitter oxfam Linkedin

Articoli correlati